Adatlap


Esettanulmány címe:
Weboldal optimalizálás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Magyarország talán legnagyobb édesburgonya termelője a Ko-Ko Kft, egy berzencei, magyar-horvát határ melletti családi vállalkozás. Kovács János több mint 25 éve alapította a céget. 2012-ben egy szakmai megbeszélést követően horvát termelők tanácsára próbálkozott meg a batáta termesztésével. Miután megvizsgálták, hogy megfelel-e a talaj a termesztéshez, azonnal megvették az első palántákat. Kezdetben csak kevés információval rendelkeztek a termelést illetőleg, azonban minden évben egyre több tapasztalatot szereztek, új ötleteiket tesztelék sikerrel. Mivel a batáta egy kézimunkát igénylő növény, ezért az ültetést, a szedést és a gyomtalanítást kézimunkával végzik (szezonális időszakban több, mint 30 ember megélhetését tudnak biztosítani). 2017-es árbevételük több mint 222 millió Ft volt.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A vállalkozás weboldala, mely az édesburgonya ágazat fő értékesítési felülete a korábbi felületes oldalfelépítésből kifolyólag és a rengeteg, sokszor felesleges bővítmény alkalmazása miatt egyre jobban belassult. A teljes tartalombetöltés akár 15 másodpercet is igénybe vett. Az optimalizálatlanság olyan méreteket öltött egy idő után, hogy az oldal tárhelyszolgáltatója több alkalommal is kénytelen volt korlátozni az oldal elérését a stabilitás megőrzése érdekében, több-kevesebb sikerrel.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A weboldal alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy csak a teljes újraírás jelenthet megoldást az egyre sürgetőbb problémára. Dizájn szempontjából a weboldal viszonylag egyszerű volt, így a stílus újraírása jelentette a legkisebb gondot. Az alapoktól kezdve építettük fel az új oldalt, a régi oldal alapvető stíluselemeit (betűtípus, színek, képek) – most viszont már az oldal betöltési sebességét tartottunk szem előtt. A lehető legegyszerűbb és leggyorsabb megoldásokat alkalmaztuk az újraíráskor, így sikerült is nagymértékben csökkenteni a megírt kód mennyiségét. Ezzel jelentősen gyorsítottuk a betöltési sebességet és javítottuk a felhasználói élményt. Kijelenthető, hogy a fejlesztés minden szempontból sikeres volt, a kitűzött célokat teljes mértékben sikerült teljesíteni. Az oldal sebessége és stabilitása jelentősen javult. A vásárlók is elégedettek: zavartalanul vásárolhatnak és böngészhetnek az oldalon fennakadások nélkül, tehát a felhasználói és vásárlói élményen sikerült javítani. Szerver oldalról is rendeződtek a dolgok, mivel az erőforrás felhasználás a töredékére csökkent, még extrém látogatottság mellett is hiba nélkül üzemel az oldal.