Adatlap


Esettanulmány címe:
Termékbeépülés figyelés és gyártás monitorozás (külön-külön is értelmezhető)
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Olyan gyártó cellákkal, vagy gyártó sorokkal, változatos beszállítói háttérrel rendelkező vállalt, ahol a termékek összeszerelése több darabból történik, vagy a gyártás több egymást követő munkafolyamat eredménye. Továbbá a vállalt gyártási folyamatba épített minőségbiztosítási eljárásokkal rendelkezik. Termékünk különösen hasznos hatékonyság növelési célok támogatására, szűk keresztmetszetek feltárására.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Termékeink alkalmazása lehetőséget biztosít a gyártás közben keletkező adatok rögzítésére, elmézésére és a folyamatfejlesztésbe történő visszacsatolásra. Az objektív teljesítménymérés nagyban hozzájárulhat a hatékonyság növekedéséhez, ezzel a gyártáshoz kapcsolódó költségek csökkentéséhez. E mellett nagyban támogatja a minőség-ellenőrzést és a visszahívások költségeinek minimalizálását. Továbbá segít megismerni a környezi feltételek termelésre gyakorolt hatását.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
Az egyedi termékazonosítási és termékbeépülés figyelés megvalósítását RFID technológiával végezzük, melynek előnye, hogy a gyártási folyamat első lépésétől képes követni minden egyes terméket. Ennek keretében az RFID azonosítóhoz rendelhető a gyártást végző berendezés és személy, valamint valamennyi felhasznált beépülő anyag annak kiszerelése szerint. Így egy termékvisszahívás esetén egészen pontosan megmondható, hogy mely termékekbe épült be a nem megfelelő minőségű alkatrész. Ezzel leszűkíthető a visszahívandó termékek köre. E mellett igen pontosan rögzíthető valamennyi műveleti idő, illetve a folyamathoz kapcsolódó ciklusidők. Ez összehasonlíthatóvá teszi az egyes sorok teljesítményét. A gyártó sori adatok gyűjtésének és feldolgozásának másik ága az intelligenciával rendelkező gyártó berendezések adatainak kiolvasása és feldolgozása. Ennek keretében láthatóvá válik a gyártó sor sebessége, kimutathatóak a lassulások és mérhetővé válik az átállási idő. Továbbá a bekövetkező meghibásodások regisztrálásra kerülnek, hibaokok kiértékelhetők. Az adatok alapján akció kezdeményezhető a hibaokok elhárítására (pl. oktatás, vagy gép áttervezés) Illetve a rendelkezésre álló adatok alapján ütemezhető a karbantartás. A fentiek mellett támogatjuk a környezeti paraméterek (pl. hőmérséklet, légmozgás, páratartalom) szenzoros mérését, így következtetni lehet, hogy e feltételek milyen hatással vannak a termelés sebességére, illetve a legyártott termékek minőségére