Adatlap


Esettanulmány címe:
SAP Business One vállalatirányítási rendszer bevezetése
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
kereskedelem, gépjárműjavítás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A BIT-FORCE Kft. biztonságtechnikai eszközök – széfek, zárak, pénztárolók, tűzálló szekrények – széles választékát forgalmazza. A neves külföldi gyártóktól származó termékekkel a végfelhasználók – vállalatok és magánszemélyek – mellett viszonteladókat, áruházláncokat is kiszolgál. Referenciái között az ország legnagyobb pénzintézetei, biztosító társaságai, kereskedelmi hálózatai, hotelei, valamint nagy- és középvállalatai egyaránt megtalálhatók. Az 1995-ben alapított, magyar tulajdonban levő BIT-FORCE, jelenleg 17 főt foglalkoztat, 2008-as éves árbevétele 200 millió forint volt. Ennek mintegy 85 százaléka a biztonságtechnikai termékek értékesítéséből és karbantartásából származik, míg a bevétel 15 százalékát a vállalat irodaszereket forgalmazó üzletága adja.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A BIT-FORCE egy hazai fejlesztésű ügyviteli alkalmazást használt, amely mind a technológiai alapokat, mind a funkciók kiforrottságát tekintve számos kívánnivalót hagyott maga után, az integráció terén pedig messze elmaradt a korszerű megoldásoktól. „Egyik programban sem állt rendelkezésre az ügyfelek teljes körű kiszolgálásához szükséges, összes adat. Ezt az információt a különböző alkalmazásokból gyűjtöttük össze. Mindez növelte a munka időigényét, és negatívan hatott a minőségre, mivel az adatokat többször is felvittük az egymástól elszigetelten működő programokba, ezért a nyilvántartások között eltérések adódhattak” – mondta Hatlaczki Krisztián, a BIT-FORCE Kft. ügyvezető-helyettese. „A cég a rendszerhez adott támogatással sem lehetett elégedett. Egy probléma elhárítása, a fejlesztővel folytatott kommunikáció akár hetekig is elhúzódott, és ez is a hatékonyság rovására ment, mely a további növekedés gátjává vált. – fejtette ki az ügyvezető-helyettes.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A BIT-FORCE ezért olyan fejlett, integrált vállalatirányítási megoldást keresett, amely mögött egy megbízható, nemzetközileg elismert szállító áll. „Az SAP Hungary ajánlására a Voyasoft szakembereivel vettük fel a kapcsolatot, és a bemutató alapján mind a rendszer, mind a partner olyan kedvező benyomást tett, hogy ezt a céget bíztuk meg a bevezetéssel” – mondta az ügyvezető-helyettes. „Nem kerestünk tovább, és ezt a döntést azóta sem bántuk meg, a Voyasoft munkájával azóta is elégedettek vagyunk.” A projekthez a BIT-FORCE a Voyasoft által ajánlott pályázatíró cég közreműködésével európai uniós támogatást nyert, és azóta élesben használja az SAP-t. Az SAP Business One bevezetésével a BIT-FORCE immár egyetlen, integrált rendszerben kezeli az értékesítés és a beszerzés szinte teljes folyamatát, ami látványos mértékben növelte a hatékonyságot, és az ellenőrzést, a tervezést is hathatósan segíti. A rendszer rugalmas paraméterezhetősége, az adattáblák igény szerinti bővíthetősége, az új felhasználói mezők könnyű hozzáadása ugyancsak számos előnyt jelent a vállalat számára. „Ezen a módon cikkenként 20-30 paramétert vettünk fel a törzsadatok közé” – emelte ki az ügyvezető-helyettes. A BIT-FORCE emellett bevezette azt a Voyasoft által fejlesztett beépülő alkalmazást is, amely a cikkek csoportos kezelését teszi lehetővé, valamint egy harmadik féltől származó add-ont is, amely az SAP Business One banki moduljának funkcióit egészíti ki. Hatékonyabbá vált a riportolás is, melyeket korábban külön Excel táblában készítették el, újbóli adatfelvitel mellett, így csak ritkábban kerítettek rá sort. Az SAP Business One bevezetése óta a BIT-FORCE több olyan megbízást nyert el, amelyet a vállalat a korábban használt rendszerben nem tudott volna megfelelő módon kezelni.