Adatlap


Esettanulmány címe:
Magyar Energetikai és Közmű -szabályozási Hivatal információbiztonsági infrastruktúrájának, eszközrendszerének IT biztonsági átvilágítása
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hazai energia- és közszolgáltatások piacának szabályozó hatósága, a nemzetgazdaság stratégiai jelentőségű ágazatait felügyeli. A Hivatal mint rendeletalkotási jogkörrel felruházott önálló szabályozó szerv a 2013. évi XXII. törvénnyel jött létre, a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvénnyel alapított Magyar Energia Hivatal (MEH) jogutódjaként.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Megbízó információbiztonsági infrastruktúrájának, eszközrendszerének IT biztonsági átvilágítása és az IT területhez kapcsolódó, egyes kulcsfontosságú szervezeti működési folyamatok és mechanizmusok felmérése, helyzetelemzés készítése, valamint az elemzések alapján középtávú intézkedési terv kidolgozása a feltárt problémák megszűntetésére, hatásainak csökkentrésére a KÖFOP* célokkal való összhang megteremtése. (*Közigazgatás és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Programban (KÖFOP) a 2014 és 2020 közötti időszak fejlesztései kapcsán megfogalmazott célok adminisztratív terhek csökkentése, illetőleg a szolgáltatási szemlélet és az etikus működés megerősítése a közszolgálatban.)
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A megfelelőségi megoldásokat három területre osztottuk, melyek lefedték mind a technikai - technológiai hátteret, mind pedig a menedzsment rendszereket: - Logikai védelem: az elektronikus információs rendszerben információ technológiai eszközökkel és eljárásokkal kialakított védelem. -Fizikai védelem: a fizikai térben megvalósuló fenyegetések elleni védelem, amelynek fontosabb részei a természeti csapás elleni védelem, a mechanikai védelem , az elektronikai jelzőrenndszer, az élőerős védelem, a beléptető rendszer, a megfigyelő rendszer, a tápáramellátás, a sugárzott és vezetett zavarvédelem, klimatizálás és a tűzvédelem. - Adminisztratív védelem: a védelem érdekében hozott szervezési, szabályozási , ellenőrzési intézkedések, továbbá a védelemre vonatkozó oktatás. Üzelti előny: mindezek megvalósítása az üzleti kockázatokat jelentős mértékbne csökkentette.