Adatlap


Esettanulmány címe:
Hatékonyság növelés
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
feldolgozóipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
15 éves közép-magyarországi közepes méretű nyomda, kb. 100 alkalmazottal. Egy gépes, 4 fős cégből nőtte ki magát az évek során, a 2010-s évekre jól felszerelt, modern előkészítéssel, gépparkkal és saját kötészettel.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Az évek alatt méret és a forgalom növekedését nem követte a termelésirányítás és a készletgazdálkodás fejlődése. A kereskedelmi területet elég korán lefedték a Scroll rendszer egy korábbi moduljával, de az a gyártáselőkészítés és pénzügy területén nem ment túl. A géppark elméleti kapacitása mellett az elért kibocsájtás nagyon kevés volt, s e mellett is rendszeresek voltak a túlórák és a csúszások. A nem rendesen követett raktár és tervezett mozgások miatt általában biztosabb minden kicsit is nagyobb munkához anyagot rendelni, mintsem a készletből foglalni. Így az átlagos készlet érték több havi felhasználásnak felelt meg, nagyon sok elfekvő, egy idő után azonosíthatatlan cikkel.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A Scroll Kapacitás tervezés, majd a Termelés követés bevezetése, az elvárt normák beállítása után a cég a termelő területen áttért a teljesítmény értékeléses bérezésre. Az első hónap sokkja és pár személyzeti döntés után a dolgozók elfogadták az új rendszert és megértették, hogy a kieső idők minimalizálásával és az elvárt normák tartásával többet is kereshetnek. Pár hónap múlva úgy lett 30%-kal nagyobb kibocsájtása a gépteremnek, hogy a túlórák szinte megszűntek, a csúszások helyett inkább az volt a gond, hogy elfogyott a betervezett munka. A későbbi hangolásoknak köszönhetően a válság miatt visszaadott nyomógép kiesését is le tudták kezelni. Az anyaggazdálkodási rendszer bevezetése és a raktár rendberakásának köszönhetően 2 nyári hónapot szinte csak a meglévő készlet felhasználásával meg tudtak oldani. Azóta a puffer és maradék készlet mennyisége is a korábbi töredékére esett vissza.