Adatlap


Esettanulmány címe:
Gyártás folyamán felhasznált alapanyag nyilvántartó rendszer fejlesztése, szállítása, betanítása
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
feldolgozóipar
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A sütőipari cég az 1980-as években alakult, a fő tevékenysége az élelmiszeripar. Az ország egyik legnagyobb sütőipari cégének egyike, több mint 100 dolgozót foglalkoztat. A cég több megyébe szállít (kereskedelmi hálózatoknak, kisboltoknak kórházaknak, honvédség ..) megküzdve a manapság piaci körülménynek nevezett beszállítás megpályáztatásával. A cég saját erőből építette ki a mai cégét ami a 90-es években privatizált cég fejlesztése a mai körülményekhez.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A cég az utolsó években elhanyagolta a számítástechnikai fejlesztéseket és a 90-es években fejlesztett Dos-os vállalatírányítási rendszert használta. Leginkább mátrix nyomtatók segítségével dolgoztak, a karakterek olvashatósága rosszabb volt, rengeteg papírt használtak el. A régi rendszer mai szemmel nézve is elég fejlett volt, de az idő vasfoga megtette a magáét. Dos-os rendszerek max win7-el futtathatók, az új igények teljesítése is nehézkes volt , valamint az élelmiszer-ipari cégeknél követelmény lett a felhasznált alapanyagok nyilvántartása (követése, visszakövetése) ezért döntöttek arról, hogy a rendszert sürgősen le kell cserélni.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A rendszert cserét úgy kellett véghezvinni, hogy a cég 1 napig se álljon le, a régi adatokat konvertálni kellet az új rendszerbe. A régi, kiforrt helyi céges módszereket/megoldásokat tovább kellett vinni az új rendszerbe és hozzáadni az új mai megoldásokhoz. A rendszer adatbázisa linux platformon kellett, hogy fusson, a stabilitás miatt, illetve hogy a kódolós vírusok elöl is védett legyen. Az új igények mint pl. az alapanyagok követése/visszakövetése is megoldódott. A lekérdezések gyorsabban hoznak eredményt a korábbiakhoz képest. Új igény esetén a lekérdezések, nyomtatások legtöbb esetben program fejlesztést nem igényelnek, hanem rövid időn belül összeállíthatóak egy belső program segítségével. Az elért előnyök a következők: - Tovább tudják felvenni a vevők rendelését, mivel a termelés elindítása a rendelésből egyszerűbb - A multik email-en beérkező rendelését automatikusan beolvassa a rendelésbe a rendszer. - Megoldható a vevők webes rendelésének automatikus importálása a vállalatirányítási rendszerbe - Igény esetén az EKAER modul azonnal indítható, az új NAV-os igényeknek naprakész - A bevételezés wifis vonalkódolvasó segítségével történik és így kisebb az elírás, tévedés. - A munkaállomások gyorsabbak lettek , a képernyők nagyobb felbontásra állíthatóak, a felhasználók számára kényelmesebb , egyszerűbben elérhető munkafelületek lettek kialakítva.