Adatlap


Esettanulmány címe:
SUPRATIKA Kereskedelmi, Gyártási, Készletgazdálkodási Integrált Programrendszer Élelmiszer nagy- és kiskereskedelemmel , fűszerek, ételízesítők gyártásával, értékesítésével foglalkozó cégnél
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
kereskedelem, gépjárműjavítás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Papack Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t 1994-ben alapították. 1997-ben irodaház és raktárrendszer került kialakításra jelenlegi telephelyén Pápán, Veszprém megyében. Tevékenységi köre fehérje-adalékanyagok és természetes belek nagykereskedelmével bővült. 2002-ben saját keverő- és csomagolóüzem épült, ahol saját fűszerkeverékek és adalékanyagok gyártását és csomagolását végzi. A cég forgalma növekedő tendenciát mutat, a megtermelt eredményt folyamatosan visszaforgatják különböző célberuházások megvalósítására. Az állandó fejlesztéseknek köszönhetően mára elérték azt a gyártási kapacitást, amivel az exportpiacok kiszolgálása sem jelent problémát. Főleg a hús-, baromfi-, konzerv-, és tejipari feldolgozó üzemeket látják el komplett fűszer- és adalékanyag keverékekkel, de más élelmiszeripari ágazatok, pl. sütőipar, édesipar, felé is szeretnének nyitni. 2020. évi nettó árbevétel 996 millió Ft, létszám 24 fő volt.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A vállalkozás dinamikus fejlődése, a tevékenységi körök bővülése, új termékek, alapanyagok, a beszállítói, vevői kör növekedése elengedhetetlenné tette az ügyviteli folyamatok gépesítését, korszerűsítését. A beszerzésekhez kapcsolódóan a beszállítók nyilvántartását, a rendelések követését, az egyes alapanyagok beszerzési forrásainak információit naprakészen kell tartani. A vevői megrendelések részleteit, a határidők figyelését a kapacitások kihasználásával összhangban kell követni. A termékek gyártása a sok komponens, alapanyag felhasználása, az arányok szigorú betartása miatt is összetett, pontos tervezést, végrehajtást igénylő feladat, ami informatikai támogatást igényel. A készletek, raktárak nyilvántartása, kezelése fentiek alapján nyilvánvalóan szintén csak megfelelő számítógépes rendszerrel oldható meg hatékonyan.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A cég növekedése, bővülése miatt keletkező üzleti problémákat egy komplex, a teljes beszerzési, gyártási, értékesítési folyamatot átfogó, saját fejlesztésű integrált informatikai rendszerrel oldottuk meg. A rendszer fejlesztése, bevezetése lépcsőzetesen, modul rendszerekből felépülően történt, és a gazdasági, szabályozási környezet változásai miatt folyamatosan az aktuális követelményekhez, igényekhez alakítjuk. Főbb modulok: - alapadatok nyilvántartása: termékek,alapanyagok; vevők, beszállítók, rendelési, kapcsolati információk; - beszerzések, készletkezelés, raktárak: megrendelések, termékforgalom, készletmozgás, leltár, pénzügyi teljesítések, vonalkódos azonosítás; - gyártás: alap, összeállítás/receptúra, alkatrész/alapanyagból komplex termék; - értékesítés, számlázás: szállítólevelek kezelése, készletforgalmi jelentés, pénztárgépvezérlés, teljes körű NAV-megfelelés, online adatszolgáltatás, egyenlegközlő; - vezetői információs rendszer: kimutatások, statisztikák, értékesítési listák, logisztikai listák, készletekkel kapcsolatos adatelemzések, vizsgálatok. A bevezetett programrendszernek köszönhetően gyorsabbá, pontosabbá vált a vevőkkel, szállítókkal való kapcsolattartás, információáramlás, ezáltal rövidebb határidőkkel tudjuk a megrendeléseket teljesíteni, ami a forgalom növekedését is jelenti. Az alapanyagok, termékek készleteinek pontos ismerete a készletgazdálkodás hatékonyságát növelte, csökkent az elfekvő, felesleges készletek mennyisége, kevesebb a készlethiány, alacsonyabb készletszintet lehet tartani. A gyártástervezés, összeállítás pontossága garantálja a folyamatos kiváló minőséget, illetve a magas szolgáltatási színvonalat. A pontos, gyors, jó minőségű szolgáltatás következményeként egyre növekszik az export értékesítés is. A társaság többször is kivívta a nemzetközi porondon a szakma magas szintű elismerését, több díjat is sikerült az elmúlt időszakban elnyerni.