Adatlap


Esettanulmány címe:
Stratégiai lépés: nemzetközi ERP alkalmazása a magyar agráriparban – Seed Imex esettanulmány
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Seed-Imex Kft 100%-ban magyar tulajdonú mezőgazdasági gép- és vetőmag kereskedelmi, valamint technológiafejlesztő vállalkozás. Céget 20 évvel ezelőtt (1996-ban) azzal a céllal alapították, hogy innovatív, versenyképes technológiákat és gépeket biztosítson a mezőgazdasági termelők részére a hatékony gazdálkodás támogatására. A cég fő tevékenységei: • energia célú növényolajipari technológiák tervezése és kivitelezése, • mezőgazdasági gépek, terménytisztítók, szárítóberendezések, kooperációs gyártásszervezése és forgalmazása, • környezet- és talajkímélő növénytermesztési technológiák és eszközrendszerek kereskedelme és fejlesztése, • valamint vetőmag-, termény céltermeltetése és kereskedelme. Talajműveléssel kapcsolatban nem csak gépeket, hanem komplex termesztéstechnológiai rendszereket ajánl partnerei részére, melyek nagy hatékonyság mellett teszik lehetővé talajnedvesség megőrző, valamint környezet- és talajvédő gazdálkodást.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A cég vezetői számára pár éve világossá vált, hogy céljaik eléréséhez változtatniuk kell a vállalat belső folyamatian, amihez a belső környezet változása nélkül kétesélyes lett volna hozzákezdeni. Mivel a cég régi programjai elavultak és a kontrolling területét is szerették volna erősíteni, döntés született egy új integrált ERP rendszer bevezetése mellett. A projekt, az új ERP rendszer bevezetésének elsődleges célja: a vállalat eredményességének növelése. Ehhez olyan modern rendszerre van szükség, mely amellett, hogy megbízható alapokkal rendelkezik a hosszútávú fejlesztésekhez, megfelel az aktuális magyarországi jogszabályoknak, törvényi előírásoknak, miközben az agrárium által igényelt rugalmasságot is képes támogatni. A jogszabályoknak megfelelő, azokat követő ERP rendszert a piacon nem lehetetlen találni, ugyanakkor az agrárszektorban a klasszikus ERP rendszerek nem, vagy nehezen támogatják a biológiai környezetből fakadó jellemzőket: mennyisségi változásokat, szezonalitást, stb. A vállalat a fenti igényeket egy rendszerrel támogató megoldást a rEVOLUTION Kft. Agrárkereskedelmi moduljával kiegészített MS Dynamics NAV rendszerében találta meg. A rEVOLUTION Kft. korábbi tapasztalatai és az agrárszektorban prosperáló ügyfelei által megfogalmazott igények alapján, már rendelkezett a bevezetéshez szükséges iparági ismerettel valamint az MS Dynamics NAV rendszerhez önállóan fejlesztett saját agrárkereskedelmi modullal. A cégvezetés meggyőződött arról, hogy a modern MS Dynamics NAV rendszer bevezetése nemcsak a programok, hanem az üzleti, gazdasági folyamatok frissítésével is jár majd. Az általános agráripari jellemzőkön túl a Seed-Imex Kft. további specialitásait is támogatni kellett a bevezetésre kerülő rendszerrel: Madáreleség gyártás (mezőgazdasági termeltetés őstermelők bevonásával, termeltetői szerződés keretében input anyag biztosítással, keveréssel). Gép és alkatrész kereskedelem (műszaki szaktanácsadással, garanciális alkatrész utánpótlás biztosítással).
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
Az ügyfél által megfogalmazott klasszikus ERP feladatok és agráripari specialitások támogatását az MS Dynamics NAV rendszerrel és a rEVOLUTION Agrárkereskedelmi moduljával komolyabb fejlesztés nélkül, minimális testre szabással sikerült megoldani. Már a bevezetés során megmutatkoztak az új rendszer előnyei. Pl.: a rendszer által a korábbinál tisztább rendbe „kényszerített” cikknyilvántartás azonnal rávilágított az optimálisabb készletgazdálkodás lehetőségeire. A bevezetést követően több más terület (pl. befektetett eszközök) nyilvántartása, könyvelése áttekinthetőbbé, tisztábbá vált a korábbi időszakhoz képest. Csökkent az időszükséglet a készleteket is érintő ajánlatok összeállításánál. Tanulságos volt számunkra, hogy a középtávon jelentkező további eredményekhez nagymértékben hozzájárult, hogy a cég a tervezettnél több időt szánt a rendszer megismerésére. Az agrárkereskedelmi modullal kiegészített alaprendszer mellé a kontrolling igények további támogatására a NAV rendszerrel a gyártó által integrált Jet Reports jelentéskészítő eszközt, a dokumentumkezelés támogatására pedig a rEVOLUTION Kft. által a NAV rendszerrel integrált M-Files dokumentumkezelő rendszert javasoltuk. Az alaprendszer éles indulását követően mindkét kiegészítő alrendszer beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A Jet Reports-al a cég nemcsak az előre elkészített, szabadon letölthető lekérdezés sablonok közül tudott válogatni, hanem a korábbi Excel elemzéseinek struktúráját is meg tudta tartani, azzal a jelentős különbséggel, hogy az információt nem többszörös (hibalehetőségeket bőven tartalmazó) manuális konverziót követően kapják meg a döntéshozók, hanem direkt, a könyvelt adatokból. Pár napos oktatást követően a cég önállóan tudta kezelni az eszközt, mára pedig saját, egyedi sablonokat készít. Hasonló a helyzet a NAV rendszerrel integrált M-Files dokumentumkezelő rendszer esetében is. A bevezetés során első körben a klasszikus szállítói számla és szerződés iktatás valósult meg.