Adatlap


Esettanulmány címe:
30.000 fős állomány ruházati ellátásának automatizálása digitalizáció segítségével
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A Bv. Holding vállalatcsoport illetve a Bv. Holding Kft. a fogvatartottak hatékonyabb foglalkoztatása és a részben önfenntartó büntetés-végrehajtás megteremtésére irányuló elvárás támogatására jött létre. A társaság egyik legfontosabb feladata a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak egyenruházattal, továbbá a közcélú és közfeladatot ellátó szervek munka és védőruházattal történő ellátása. Egyéb gyártótevékenységek mellett, konfekcióipari termelés keretében, 8 telephelyen működtet fogvatartotti és civil munkavállalói, összesen 21 varrodai szalagot. 2003 óta használ assyst gyártáselőkészítő rendszert, mellyel a szabásminta készítést, szériázást automatizálta, a régi sablonokat digitalizálta és az alapanyag kihasználtságát optimalizálta, ezáltal kapacitását 40-50%-kal növelte. Idővel a rendszer bővült termelő plotterekkel és további munkahelyekkel.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A Bv. Holding Kft. az alábbi innovációs céljainak megvalósításához vásárolta meg az assyst Hungaria Kft. testszkenner rendszerét és a működését támogató programokat: - méretkutatásra, adatbázis építésre, készletezések meghatározására; - egyedi, konfekció méreten kívül eső méretvételre és gyártásra; - méretbeazonosításra. Megfelelő mennyiségű adat feltöltésével a rendszerben lévő termékek szabásminták és az esetleges elavult kidolgozások felülvizsgálatának és funkcionális átalakításának elérése, a modernizáció valamint az állomány viselési komfortérzet növelésének biztosítása érdekében. Mindemellett cél, egy méretkutatással egybekötve –amelyet Magyarországon utoljára a ’70-es években végeztek– behatárolni a jelenlegi állomány átlagos testalkatát illetve az előző adatokhoz képest viszonyított testfelépítés változások alakulását. Ezen információk figyelembe vételével a raktárkészletek mennyisége és méretállás összetétele optimalizálhatóvá válik, így fokozható a ruházati ellátás gördülékenysége, minősége és az ellátandó állomány elégedettsége.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
Első lépésben frissítettük a korábban már bevezetésre került cad.assyst gyértáselőkészítő rendszert és kibővítettük az mtm programmal. Majd a manuális méretvételt helyettesítettük. A test digitalizációjának és testméret levételnek a legmodernebb technológiája jelenleg testszkenner alkalmazása, mely érintésmentes méretvételt tesz lehetővé. Az AVAOne testszkenner 50 testméretet vesz le egyetlen másodperc alatt és elkészíti a háromdimenziós képet, mely a Vidya programban virtuális próbára is használható. Az állomány digitalizálásával átfogó képet kaphat a gyártó a testalkatokról és méretekről és ezt beépítheti termékfejlesztésébe. Méretes gyártást igénylő termék esetén egy úgynevezett MTM (made to measure) program automatikusan lefuttatja a kívánt módosításokat a szabásmintákon, úgy hogy átveszi az adatokat a szkennertől. Az így elkészült szabásminták virtuális próbájához megjeleníthető a szkener által generált avatár (3D test) és a módosított szabásminta összevarrt képe. A fenti programok bevezetésével a BV. Holding képes egy személy 50 méretének levételére és dokumentálására 1mp alatt. A méretajánlás lap automatikus generálása navigálja a megrendelőt a ruházati bolt normaruhái összekészítésében. Megfelelő mennyiségű adat esetén lehetőség lesz a mérettáblázatokat saját állományra igazítani, és ezáltal a ruházat méret-minőségét javítani. A méretes gyártás folyamatában nagy segítség, hogy a rendszerhez csatlakoztatott Bullmer szabászgép felé optimalizált terítékrakzot tudunk kiadni.