Adatlap


Esettanulmány címe:
3D Közút felmérés, Mesterséges Intelligencia támogatással
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Az M3-as autópálya bővítését megelőző megvalósítási koncepció és Megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükség van a terület részletes és a területen levő objektumok (pl közlekedési táblák) ismeretére és egyes pontokon (pl hidak, felüljárók) a 3D-s modelljére illetve hossz és keresztszelvényekre. A felmérést a közlekedés akadályozása illetve útlezárás nélkül kellett megoldani! Erre hatékony megoldás a GeoMeter technológia. A tanulmányt a KÖMI Közlekedésmérnöki Iroda készítette el, a GeoMeter és ForteMap AI térképező technológiájával.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
Tábla detektálás. A felméréskor 2 méterenként készülnek nagyfelbontású képek kb 150 fokos látószögben, Tehát az út mindkét oldalát átfogja a képalkotási technológia. Ezeket a százezres nagyságrendű képeket kellene manuálisan végig nézni és ezekről felszerkeszteni a 3D-s pozícióját egyes objektumonak, (főleg közlekedési táblák kátyúk stb)
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A GeoMeter egy okos térképező eszköz, mely felvételeket készít a környezetéről, nagypontosságú helyadatokkal ellátva. Felhasználása, városok utcáin, autópályákon, vasutakon is lehetséges. Az autópályaszakasz felmérése után, a kiértékelést a ForteMapAI mesterséges intelligencia segítségével folytattuk, amely minden közúton fellelhető objektumot detektált, majd egy helyadattal látta el. Ezt emberi kézre bízni nem csak költséges, de időigényes is lett volna. A felvételekből a képeken kívül 3D pontfelhő készült, melyen a tanulmány készítése során pontos mérések végezhetőek, ezzel elkerülve, hogy minden egyes alkalommal ki kelljen menni az autópályára mérni, ez a költségmegtakarítás mellett biztonsági előnyöket is hordozott.