Virág Hajnalka egyéni vállalkozó

Virág Hajnalka egyéni vállalkozó

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

Ruhaipari gyártás előkészítő rendszerek bevezetésével, fejlesztésével foglalkozom. Ez egyrészt a kézzel történő gyártás-előkészítés digitalizálását, a kézzel készült dokumentációk, szabásminták komplett rendszerbe integrálását jelenti. Másrészt a digitális adatok további feldolgozását automatizálási lehetőségeit, az adott vállalkozások nagyságától függően. A CAD-CAM rendszerek bevezetésével az időigényes gyártás-előkészítés folyamata nagyban leegyszerűsíthető, melynek segítségével költséghatékony munkavégzés valósítható meg. Napjainkban egyre nagyobb az igény az egyedi kisszériás gyártásra, amely egyszerűen, minimális pluszköltséggel kivitelezhető.
A szoftverek olyan funkciókra terjed ki, mint például: a papír alapú szabásminta digitalizálása, szabásminta szerkesztés és modellezés, automatizált szériázás, automatizált egyedi méretre szerkesztés, automatizált terítékrajz készítés, direkt kapcsolat plotterre, szabászgépre, textil nyomtatóra.

Esettanulmány

A cég tevékenységiköre: saját varrodában gyártott egyedi és akár speciális igényeknek megfelelő munka- és védőruházat készítése. A megrendelő arculatának megfelelő küllemmel , a gyártási- és felhasználási igényekre előírt alapanyagból, valamint a technológiai követelményeknek megfelelően késztermékek gyártása. Kínálatukban megtalálhatóak a mechanikai védelemnek megfelelő munkaruházati termékek, de gyártósorból a piac speciális területeire is értékesítenek minősített védőruhákat, úgy mint pld. lángálló/antisztatikus védőruha (minősítve: MSZ EN 340:2004; MSZ EN ISO 11612:2009; MSZ EN 1149-5:2008) Gyártásunk rugalmas: akár csak 1 db-tól és akár szélsőséges méretekben (extra kicsi / extra nagy) is lehetséges a gyártás.
Több magyar gyártó cég is jelen van a piacon, de folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a cég meg tudja tartani piaci pozícióját.
Jelenleg 10 alkalmazottal működik Tona megyében.


A cégnél történő gyártás-előkészítés teljes mértékben kézzel történt. Modellrajz, szabásminta szerkesztés, műszaki dokumentáció készítés, kézi szabás.
A kézzel történő szabásminta szerkesztés nagyon sok időt igényel. Prototípus készítésnél minden változtatásnál a szabásminta módosításánál időigényes, hosszadalmas folyamat. Nagy a helyigénye a szerkesztőasztalok és szerkesztő papírokra történő szerkesztés miatt . Nehezen áttekinthető és pontatlanágokhoz vezet. A kész modellezésről az alkatrészek kimásolása és kivágása hosszú időbe telik. A középméretű szabásminta elfogadása után, a szériázás folyamata, majd a szériahálóról kimásolt alkatrészek kivágása többször napokat is igénybe vesz. Gondoljunk csak a kantáros munkaruhára, amely a főalkatrészeken kívül sok kis zsebet is tartalmaz. Az alkatrészek kivágásán kívül pedig kartonpapírból sablonok kivágása is szükséges egy adott forma bevasalásához vagy letűzéséhez . Átalában minden mérethez különböző sablon készül. A kész alkatrészek feliratozása kézzel készül az alapanyag, darabszám és szálirány feltűntetésével. Mindezt rendszerezni, csoportosítani kell aszerint, hogy a szabászaton, vasalónál vagy a varrodában kerül további felhasználásra. A kész szabásminta alkatrészek tárolása és raktározása is komoly szervező munkát igényel. A modell további, későbbi felhasználása vagy utángyártása esetén gyorsan elérhetőnek kell lennie a mintának és a hozzá tartozó dokumentációnak.
A másik fő probléma az adatcsere partner cégekkel. Ha a partner cég a szabásmintát digitális formában tudja küldeni, a cég nem tudja elvállalni, mert digitális adatfeldolgozásra nincs magfelelő eszköze, az ilyen megrendelésektől elesik a cég. Szabászati és varrodai kapacitása megfelelő lenne további megrendelések elvégzéséhez.
A szabászat is kézzel történik, mivel a papír alapú szabásminták alapján csak a kézi szabás lehetséges.
Az alkalmazott megoldás a Grafis CAD ruhaipari szabásminta készítőrendszer bevezetése, amely tartalmaz egy szabásminta szerkesztő szérizó-, digitalizáló modult. Kiegészítve egy Autonester programmal automatizált terítékrajz készítéshez és automata szabászgép vezérlésére alkalmas modullal.
A programokhoz szükséges telepítő CD-t és hardverkulcsokat postai úton kapta meg a cég. A telepítést a cég alkalmazottja a végezte,a beállításokat távoli asztal kapcsolattal én végeztem el.
A szoftverek alkalmazását online oktatás keretében vezettem le, napi 4 órában így a dolgozók a napi oktatás mellett a gyártásból sem estek ki. A résztvevők létszáma sem volt meghatározott, a szerkesztők, és a gyártás előkészítésben részt vevő szakemberek is teljes időtartamban vagy csak a rájuk vonatkozó témakörben vettek részt. Az oktatásról videófelvétel készült, ez hasznos volt a gyakorláshoz illetve pótláshoz.
Folyamatos kapcsolatban vagyunk, online formában mindenre megtaláltuk a megoldást, még nem keletkezett az új rendszer bevezetéséből fennakadás.

A szabásminta szerkesztés és szériázásra szánt időtartam jeletősen lecsökkent. A prototípusok változtatásár szánt idő a program működéséből adódóan nagyban leegyszerűsödött. A szériázásra minimális az időráfordítás, mivel a program a bevitt mérettáblázat alapján automatikusan elkészíti. A terítékrajz készítés teljesen automata, az erre műveletre alkalmazott munkaerő más területen tud dolgozni. A kézi szabásminták digitalizálva lettek. Az adatok áttekinthető rendszerben gyorsan és egyszerűen elérhetők. A szabásminta kinyomtatására nincs szükség, az automata szabászgép közvetlenül a programból vezérelhető. A varroda részére szükséges sablonok is automata vágógépen készülnek.
A cég megrendeléseinek száma nőtt. A gyártás-előkészítés folyamata áttekinthető, kb. 40 %-kal lecsökkent a munkaidő szükséglet. Az egyedi gyártásra irányuló megrendelések is minimális időráfordítással megvalósíthatók.