Tangens Kereskedelmi és Konzultációs Korlátolt felelősségű Társaság

Tangens Kereskedelmi és Konzultációs Korlátolt felelősségű Társaság

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

A Tangens Kft. hivatása, hogy hidat építsen az információtechnológia komplex világa és az épületek, építmények és környezetük tervezésével foglalkozó szakemberek között.
Ehhez a Nemetschek szoftverház Allplan, Planbar, Scia, Frilo számítógépes programjait ajánlja építészek, építőmérnökök, statikusok, belsőépítészek, táj- és kerttervezők számára.
A BIM (Épületinformációs Modell) egy digitális munkafolyamat az építőiparban. Hozzáadott értéke abban rejlik, hogy általa az emberek, a folyamatok és az eszközök az épület teljes életciklusában összehangoltan dolgoznak. Éppen ezért az építési projekt átláthatóbb, jobb minőségű, a költségek alakulása és az ütemterv megbízhatóbb.

Esettanulmány

Ügyfelünk építőmérnöki, tartószerkezeti tervező iroda. Jelenleg 10 állandó alkalmazottal, és körülbelül ugyanennyi külsős munkatárssal elsősorban ipari- sport és kereskedelmi épületek tartószerkezeti tervezését végzik. Szakterületük továbbá a műszaki szakértés- és szaktanácsadás, épületkárok vizsgálata, és átépítendő épületek megerősítésének tervezése.
A cég működésének alapvető jellemzője a digitalizáció, a számítógépes munkavégzés. Ennek érdekében modern munkaállomásokkal, nagyformátumú rajzoló- és másológéppekkel, diagnosztikai műszerekkel és 3 dimenziós mérnöki tervező programokkal – így az Allplan programrendszerrel – szerelik fel irodájukat.
Az építőipar felgyorsult elvárásainak már nem lehet a hagyományos mérnöki eszközök, egyszerű 2 dimenziós rajzoló szoftverek, manuális megoldások alkalmazásával megfelelni. Mind az építési projektek megrendelői, beruházói, mind pedig a kivitelezői elvárják a tervezőktől a hibamentes, és határidőre történő tervszolgáltatást. Ehhez pedig elengedhetetlen egy modern, a BIM (Building Information Modeling) filozófiának megfelelő szoftverrendszer bevezetése, és magas szintű használata.
A céget 2006-ban két fiatal építőmérnök alapította. Mindketten előzetesen már dolgoztak tervező- és kivitelező vállalatoknál, mikor saját vállalkozás létrehozása mellett döntöttek. Az első években még a főfoglalkozásuk mellett másodállásként végeztek munkát cégükben, de 2011-ben a teljes önállóságra léptek. Ehhez beszerezték a Nemetschek cégcsoport Allplan Engineering nevű 3D tervező szoftverét, kezdetben csupán két példányt. A szoftverrel monolit- és előregyártott vasbeton szerkezetek 3 dimenziós tervezése történik. A program segítségével már az első vázlattervi 3D modellek alapján árbecslés készíthető a beépítésre tervezett beton és betonacél mennyisége alapján. A szoftverrel e zt követően a részletes kiviteli terveket, előregyártott szerkezetek esetén gyártmányterveket és szerelési terveket készítenek.
2019-re a cég már 12 példány Allplan Engineering szoftverrel rendelkezik, folyamatosan a legújabb verzióra frissítve azokat. A vállalkozás éves árbevétele 8 év alatt megötszöröződött. Ez köszönhető többek között annak is, hogy a vállalt tervezési feladatokat, és ezen belül az ismétlődő műveleteket az Allplan program segítségével sikerült nagymértékben automatizálni. A munkatársak folyamatosan képzéseken vesznek részt, elsajátítják, és a gyakorlatba is átültetik a BIM rendszerű tervezést, melynek eredményeképp nem csupán papírlapon lerajzolt terveket, hanem műszaki intelligenciával gazdagított számítógépes 3D modellt, színes, valósághű látványképeket és akár animációs videósétát is át tudnak adni a társtervezők és a megbízóik számára.