VARINEX Informatikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság

VARINEX Informatikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

A Varinex Informatikai Zrt. jogelődje, a FABICAD Kft. 1991-ben alakult magyar-amerikai vegyesvállalatként. A cég alapítói a nyolcvanas évek második felében AutoCAD-alapú fejlesztésekkel foglalkoztak, elsősorban a konstrukciós tervezés és a gépgyártás-technológia területén. Az Autodesk-kel kialakított kapcsolat a későbbiekben meghatározóvá vált a cég életében, a VARINEX Zrt. az ország vezető Autodesk partnerévé nőtte ki magát több tízezer szoftver licenc telepítésével. Az Autodesk, az MSC.Software és más fejlesztők szimulációs rendszerei már a tervezés fázisában lehetővé teszik leendő termékeink vizsgálatát a majdani üzemi körülményeket modellezve.

A Varinex Zrt. 1998-ban hazánkban elsőként indította el a gyors prototípusgyártási szolgáltatást, azóta ezen tevékenysége több sikeres K+F+I projektre alapozva folyamatosan bővül, jelentős szerepet vállalva a 3D nyomtatásra épülő egyedi és kisszériás gyártási módszerek fejlesztésében és elterjesztésében.

Esettanulmány

A Bosch Rexroth a világ egyik vezető hajtás- és vezérléstechnikai szakértője, amely a Rexroth márkanév alatt nemcsak hajtás- és vezérléstechnikai komponenseket, hanem kulcsrakész megoldásokat is kínál. A Drive & Control filozófia jegyében a vállalat világszerte több mint 80 országban fejleszt, gyárt és értékesít elemeket és rendszereket a villamos hajtások és vezérlések, az ipari hidraulika, a mobil hidraulika, a lineáris mozgatás- és szereléstechnika területén.

A Bosch Rexroth név hazánkban is jól cseng, hiszen már 1980 óta működik Magyarországon Rexroth-iroda, a Bosch Rexroth Kft. pedig 1990-ben alakult meg, így több mint negyedszázada szolgálja ki a magyar ügyfeleket, legyen szó termelőüzemekről, közműcégekről, erőművekről, gépépítőkről vagy éppen színházakról.
Pontosan érzékeljük, hogyan változnak az ipar mindennapjai. Míg két-három évtizeddel ezelőtt az ipari felhasználók jellemzően alkatrészeket, komponenseket rendeltek hidraulikus vagy automatizálási rendszereik kiépítéséhez vagy karbantartásához, addig ma egyre inkább komplex igényekkel keresnek meg bennünket. Ezek között teljes körű automatizálási projekt, meglévő hidraulikus rendszerek korszerűsítése, csőhálózatok felújítása egyaránt előfordul. Ez vezetett ahhoz, hogy míg a 90-es évek elején inkább csak klasszikus kereskedelmi és szervizfeladatokat láttunk el, addig mára folyamatosan bővülő, saját tervezőmérnök-csapatunkkal támogatjuk ügyfeleinket akár a koncepció korai szakaszától kezdve.

A piaci igények változása eredményezte azt is, hogy a 90-es évek közepétől alkalmazott és bevált 2D-s tervező szoftver önmagában már nem biztosította a megfelelő hatékonyságot ahhoz, hogy megfeleljünk az újabb kihívásoknak. Elsősorban a komplex automatizálási megoldások tervezése miatt vált elengedhetetlenné egy fejlett 3D CAD rendszer bevezetése.
Az első Autodesk 3D tervezőrendszerek 2008 decemberében érkeztek a Bosch Rexroth Kft.-hez, amelyeket 2009-től vettek használatba. Az azt követő kettő év során újabb licencekkel bővítették az „Autodesk-arzenált”, amelyet jelenleg 1 Inventor Professional szoftver és 8 Inventorra épülő gépészeti szoftvergyűjtemény a Product Design & Manufacturing Collection alkot.

– Ahogy bővült a tervezői csapat létszáma, úgy rendeltünk újabb licenceket éves szoftverkövetéssel. Az újonnan belépő kollégák egy része már rutinosan kezelte az Autodesk 3D tervezőrendszerét, míg mások számára újdonságot jelentett, így például az addig AutoCAD-del dolgozó hidraulikus rendszereket tervező munkatársainknak is. Éppen ezért a Varinex Zrt.-től mind az első licencek beszerzésekor, mind a létszámbővülések alkalmával oktatást igényeltünk, méghozzá rövid határidővel. Igyekezetünknek alapvetően két oka volt. Az egyik az, hogy a 2D rendszerről történő átállás vagy a szoftver megismerése minél kevesebb időt vegyen el az értékteremtő munkától, másrészt pedig a lehető leggyorsabban ki szerettük volna használni az új 3D CAD-rendszerek előnyeit. Az oktatás többlépcsős volt: a bevezető tréningeket követően tervező kollégáink – már a felhasználói tapasztalatok birtokában – újabb konzultációkon tehették fel gyakorlati jellegű kérdéseiket. A Varinex Zrt. mérnökei gyorsan és hatékonyan adták át a tudást, és valamennyi alkalommal jó volt megtapasztalni, hogy hozzáértő és segítőkész csapat támogatását bírjuk a háttérben – hangsúlyozta Marczis Tamás.