Nagyon jó eredményt értünk el a vállalati digitalizáció területén az EU befektetési bankja szerint

Az EU befektetési bankja (EIB) legújabb (2020/21) vállalati digitalizációs indexén Magyarország rendkívül jó eredményt ért el. A jelentés az Unió és az USA digitális fejlettségét is méri. Hazánk az uniós átlagot és a jóval nagyobb gazdaságokat is megelőzve, az erős kategóriába került. Az index főleg a magasabb szintű digitalizációs képességek meglétét vizsgálja.

A felmérés jelentőségét, a nagy méretű és reprezentatív vállalati mintán túl az is erősíti, hogy tőkebefektetési és reálgazdasági befektetői szempontok alapján is készül. Az indexből főleg olyan magasabb szintű digitális megoldások használatáról kapunk képet, mint az IoT, BigData, AR, VR technológiák, Mesterséges Intelligencia implementáció, digitális infrastruktúra. 



A vállalti digitalizációs index (2020/21) 

“Digitalisation in Europe 2020-2021: Evidence from the EIB Investment Survey”:



Az EIB befektetési felméréséről (EIBIS)

Az EBB Csoport befektetési és befektetési finanszírozási felmérése egyedülálló, éves felmérés mintegy 13 500 cég körében. Magában foglalja az összes uniós tagállamban működő cégekből, valamint amerikai vállalatokból álló mintát, amely viszonyítási alapként szolgál. Adatokat gyűjt a vállalatok jellemzőiről és teljesítményéről, a korábbi befektetési tevékenységekről és jövőbeli tervekről, a finanszírozási forrásokról és a vállalkozások előtt álló egyéb kihívásokról. A rétegzett mintavételi módszert alkalmazva az EIBIS reprezentatív az Európai Unió minden tagállamában és az Egyesült Államokban, valamint a vállalati méretosztályokban (mikro, kkv, nagy) és négy fő ágazatban.

A teljes jelentés itt elérhető.

A felmérés háttere itt található.