A Foton Kft. kapta a Modern Vállalkozások Programjának 5000. DFV minősítését – a DFV a siker titkos receptje?

Megbízhatóság, elismerés, futurisztikus technológia – nem minden cégből lehet digitálisan fejlett vállalkozás. A hazai mércével mérve is komoly sikernek tekinthető titulust a Foton Kft., az 5000. digitálisan fejlett vállalkozás is magáénak tudhatja. Mennyi erőfeszítés rejlik a siker mögött, miért feltétele a digitalizáció a versenyképességnek, és miért tesz jó lóra az, aki most megüli a digitalizáció hullámait?

Noha sosem szűkölködött hazánk a vállalkozások mennyiségét illetően, mára rekordokat dönt a bejegyzett cégek száma. Ám a több tízezer cég  közül csupán egy maroknyi tudhatja magáénak a rangot jelentő, Digitálisan Felkészült Vállakozás minősítést. A vállalkozások ezen elit köréhez tartozik immáron a Foton Kft. is a nyílászárók specialistája. A cég, a sikeresen működő Modern Vállalkozások Program  5000. minősítettjeként kapta meg egy átfogó cégátvilágítást követően  az elismerést.



„Fény, Melegség, Biztonság”

Az 1995 óta működő cég az évek során számtalan fejlesztésen esett át, és nem véletlenül került a DFV látóterébe. A Foton Kft. országos viszonylatban az iparág legnagyobb beruházását hajtotta végre 2015-ben: lecserélték a korábbi üzemi berendezéseket korszerű, modern számítógépvezérlésű termelő gépekre, aminek köszönhetően új gyártási technológia lépett életbe, így egyedülálló módon, például 1200 ablak/nap legyártásához elegendő kapacitást tettek elérhetővé. Nemcsak a gyártásoptimalizálásban érhető tetten az ügyvezető korszellemet megelőző cégvezetési stratégiája, hanem a gyorsan változó piaci környezethez való alkalmazkodásban is.

„Az adott korszellem és az előrehaladás már a kezdetek óta fontos volt a Foton Kft. életében”– mondta Bojtor Gyula, a Foton Kft. ügyvezetője. „Többek között azért tartom fontosnak, hogy egy cég digitálisan fejlett legyen, mert ezáltal könnyebben átláthatóvá válik, valamint hatalmas versenypiaci előnyre tesz szert, és ez egyfajta minőségbiztosítást is jelent a vevők számára. A rangos DFV minősítés pedig pontosan ezt tükrözi, és egyben elismeri a rengeteg erőfeszítést, ami mindezek megteremtéséhez elengedhetetlen.”

A Modern Vállalkozások Programban DFV azaz a Digitálisan Felkészült Vállakozás minősítést azok a cégek kapják, amelyek képesek olyan magas színvonalú és minőségű terméket vagy szolgáltatást előállítani, amelyek a magyar és nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket, valamint teljesítik a legfontosabb feltételeket.

„A DFV minősítésre pályázó vállalkozásnál rendelkezésre kell állnia a megfelelő számítástechnikai háttérnek, mind a szoftver, mind a hardver oldalról, illetve a termékgyártást is magas automatizáltságú eszközökkel kell megoldania, nem beszélve az ügyfélkezelésről”
– mondta a Foton Kft. ügyvezetői igazgatója. Mit profitál egy cég mindebből? Bojtor Gyula szavaival élve, ez elsősorban egy elismerés a kemény munkáért, ami konkrét támogatással ugyan nem jár, viszont bizonyos pályázati lehetőségek esetén fontos szempont a minősítés megléte, ami többlettámogatást hozhat a cég számára.



A jövő vállalkozásai vagy vállalkozások jövője?

A digitalizáció versenyképessé teszi a cégeket, ez nem vitás. Viszont számos cég futurisztikusnak, távolinak tartja a folyamatot, és nem vesz részt benne. „Én azt gondolom, hogy ez a szemléletmódbéli különbség az, ami a jövőben meghatározza majd a vállalkozások sikerességét. A digitalizáció a jövő, mi ebben hiszünk, és azt gondoljuk, hogy részt kell vennünk benne, és úttörőnek kell lennünk” – részletezte a hitvallásukat a Foton Kft. ügyvezető igazgatója.

Ami a jövő vállalkozását illeti, Bojtor Gyula szerint az látszik kirajzolódni, hogy a világban a robotoké a következő évtized. „Azt gondolom, hogy a digitalizáció mércéjével mérve azok a cégek válnak sikeressé, ahol a korszellem nyújtotta technológiai lehetőségek érvényesülnek, és számítógépes rendszerek mellett az automatizáció játssza a főszerepet.” – tette hozzá. Ezek a változások az autóiparban már tetten érhetők. Az építőipar is hatalmas változáson ment keresztül, elég csak a 3D-s nyomtatóval létrehozott hatemeletes házakra gondolni.

Noha hazánkban az ilyen léptékű fejlődésre még várni kell, a DFV minősítést kapott vállalkozások jó úton haladnak afelé, hogy megteremtsék ezek alapjait. Jó példa erre a Foton Kft. ahol a már így is magas minőségű gyártást még optimalizáltabbá, hatékonyabbá kívánják tenni a digitalizáció nyújtotta eszközökkel. „A hardver és a szoftver állományt is fejleszteni fogjuk, akár a kontrolling vagy épp a projektmenedzsment oldalról, de a vevői elégedettség és vevői élmény fejlesztése is a kitűzött célok közt szerepel” – mondta Bojtor Gyula.

A vezető vállalkozások fogékonyak a technológiai és a digitalizáció nyújtotta fejlődésre. Sőt, van olyan iparág (az autóipar), ami elkerülhetetlen digitalizációs forradalom előtt áll, de ugyan ilyenek a high tech szolgáltatást nyújtó cégek is. „A legdinamikusabban fejlődő cégek a digitalizáció környékén, annak élén vannak. A sikeres, jól működő cégek, mindig is az adott korszak lehetőségeit kiaknázó vállalkozások közül kerültek ki” – tette hozzá a Foton Kft. ügyvezető igazgatója.
„Épp ezért mi is igyekszünk tudásunk legjavát adni, ahogy a mottónk is tartja: Fény, Melegség, Biztonság. Ez az ablakok tulajdonsága, noha nálunk túlmutat önmagán. Igyekszünk úgy működni, hogy mind a háromnak megfeleljünk. A fény, azaz a tudásunkat mindig fejleszteni kívánjuk, és annak legjavát átadni a vevőknek. A munkahelyen igyekszünk meleg, barátságos környezetet teremteni a dolgozóknak, míg azok számára, akik kapcsolatba lépnek velünk, biztonságot nyújtunk, a tekintetben, hogy a legjobb szolgáltatást és terméket nyújtjuk nekik” – zárta gondolatait a Foton Kft. ügyvezető igazgatója.

Csatlakozzon Ön is a Modern Vállalkozások Programjához!