Hogyan változtatja meg az 5G a világot

Photo by NASA on Unsplash


Nem könnyű mostanában internacionalistának lenni, globális problémákra globális megoldásokat keresni a történelmi ciklikusság során kialakuló megosztottság korában.
Mégis, ironikus módon egy olyan új korszak küszöbén vagyunk, amelyben az emberek mindennapjai az egész világon szorosabban összefonódnak, mint valaha. A technológia előrehaladása az ötödik generációs, azaz 5G-s távközlési korszakot jelenti. És ha a múlt prológus, ez a technológiai fejlődés drámai társadalmi változásokhoz fog vezetni.

A mobilkommunikáció első generációja, a téglalap méretű telefonokkal, csak egy maroknyi felhasználóhoz vezetett drága és gyakran megbízhatatlan analóg hanghívást. A második generáció bevezette a digitális hangszolgáltatást, amely már megbízhatóbb volt, több ember számára vált  elérhetővé alacsonyabb árakon. A 3G beindította a mobil internetet, a mobil számítástechnikát és az alkalmazások elterjedését. A 4G (amit gyakran LTE-ként is nevezünk) lehetővé tette mindazt, amire a mobil szélessávtól számíthatunk: streaming video és audio; autómegosztó szolgáltatások és a közösségi média robbanása.

Ezt a fajta szélessávú kapcsolatot természetesnek vesszük, de alig 20 évvel ezelőtt az Ön táskájában vagy akár a zsebében lévő készülék belsejében rejlő mérnöki vívmányok még lehetetlennek tűntek.

Tehát, merre is vezet el minket az 5G?

Gondoljon egy olyan világra, amelyben nemcsak az emberek, hanem minden dolog kapcsolódik egymással: az autók az utakhoz; az orvosok a betegeik személyes orvosi eszközeihez; a kiterjesztett valóság pedig elérhetővé teszi számunkra azt, hogy bárhol vásároljunk, tanuljunk vagy felfedezzük a környezetünket. Ehhez a szélessávú kapcsolat jelentős növekedésére van szükség.
Az 5G a technológiai válasz, amely több milliárd új kapcsolatot tesz lehetővé és biztosítja a kapcsolatok biztonságos és azonnali elérését. Az 5G hatással lesz minden iparágra - az autóiparra, az egészségügyre, a gyártásra és a terjesztésre, a sürgősségi szolgálatokra – csak hogy néhányat említsünk. Az 5G-t szándékosan úgy tervezték meg, hogy ezek az iparágak kihasználhassák a mobilhálózatok előnyeit olyan módon, ami korábban nem lett volna lehetséges, és az iparágak az 5G elterjedésével folyamatosan fejlődjenek.

De a generációváltás a mobilkommunikációban nem egyik napról a másikra jelenik meg. Jelentős erőfeszítéseket igényel a kutatás és fejlesztés terén, valamint ezen erőfeszítések támogatásához szükséges erőforrásokra is szükség van. A 4G technológián végzett munka közel egy évtizedet vett igénybe, és a kihívások nem voltak egyszerűek. Nézzünk meg egyet a több tízezer megoldandó probléma közül, amelyet a Qualcomm egyik mérnöke írt le, azon cégé, ahol a technológia nagy részét feltalálták:

"Amikor a jel elhagyja a bázisállomást, akkor akár 130 decibelt is elveszíthet, mielőtt eléri a mobiltelefont. Hogy ezt a veszteséget szemléltessük: ha az átvitt jel erőssége nagyjából a Föld méretének felel meg, akkor a kapott jelerősség egy apró baktérium méretével egyezik meg. "
Ez hatalmas erőveszteség, és meglehetősen lenyűgöző mérnöki munkát igényel az, hogy kompenzálja a veszteségnek a küldött és kapott szavakra, képekre és egyéb adatokra való hatását miközben azok megteszik transzparens, zökkenőmentes és azonnali útjukat a léghullámokon át.

De nem vagyunk egyedül. A távközlési szabvány kidolgozásához vezető nemzetközi mérnöki együttműködés megmutatja nekünk, hogy mennyi mindent érhetünk el, ha a különféle nemzeti, kereskedelmi és tudományos érdekeltségek együtt dolgoznak a közjó érdekében.
A 3G és 4G-hez hasonlóan az 5G is a 3GPP szabványügyi szervezet felelősségi körébe tartozik, ahol a technológia fejlődését biztosító vállalkozások olyan társaságokkal gyűlnek össze, amelyek ezen technológiákat lehetővé tevő termékeket fejlesztenek ki.

Képzeljük csak el ezt a folyamatot: a rivális feltaláló cégek mérnökei, rivális gyártók, rivális vezeték nélküli hálózatüzemeltetők, különböző országokból és kontinensekről megbeszélnek, tesztelnek, törekednek a több tízezer különféle műszaki megoldás tökéletesítésére, amelyek végül egy szabvánnyá állnak össze, olyanná, mint az 5G.

Minden technikai megoldást egy érdemeken alapuló, konszenzus-alapú megközelítés alkalmazásával értékelnek. Ez a folyamat egy olyan technológiai forradalom alapjául szolgált, amely számtalan új iparágat, több millió új munkahelyet hozott létre, és több mint 1 billió dollárt hozott a gazdasági növekedésben.

Ez a kereskedelmi önérdek összeolvadása azzal a felismeréssel, hogy egyes problémákra az együttműködés a legjobb megoldás. És ez az emberi viselkedés nem egy rossz modellje, ha szeretnénk elérni a Világgazdasági Fórum idei évi célját a "törött világ" problémáinak megoldására vonatkozóan.

Az 5G technológia előnyei és haszna várhatóan 2019-ben válnak elérhetővé. Hisszük, hogy az 5G a 3G-nél és a 4G-nél is erősebben fogja megváltoztatni a világot; hogy olyan forradalmi lesz, mint a villamos energia vagy az autó feltalálása, amely egész gazdaságoknak és társadalmaknak lesz nagy hasznukra.



A mobil innovációk csökkentik a költségeket és javítják a teljesítményt.
Az adatok megabyte-onkénti fogyasztói költsége az adatsebességhez viszonyítva.
Kék vonal: az adatok megabyte-onkénti költsége
Piros vonal: maximális letöltési sebesség


A fejlődő nemzetek tartották a lépést, bizonyos esetekben felül is múlták iparosodott társaikat a mobiltechnológia bevetése által kínált előnyök kiaknázása terén, és minden okunk megvan arra, hogy bízzunk abban, hogy az 5G-nek még nagyobb kiegyenlítő hatása lesz, mint elődeinek.
A közgazdászok becslése szerint az 5G globális gazdasági hatása az új termékekre és szolgáltatásokra 2035-re eléri a 12 billió dollárt azáltal, hogy az 5G a mobil technológiát az emberek és emberek közötti kapcsolattartástól átvezeti az emberek minden dologgal való összekapcsolásához.

Sok előnyük valószínűleg még nem nyilvánvaló számunkra. A vezeték nélküli hálózatüzemeltetők kezdetben ellenálltak a javaslatoknak, hogy ügyfeleik számára mobil internet-hozzáférést biztosítsanak, megkérdőjelezve, hogy miért akarnák azt. A 4G bevezetésének hajnalán senki sem jósolta volna meg azokat az új üzleti modelleket, amelyek a mobil szélessáv hátán nőttek nagyra, mint például az Uber, a Spotify és a Facebook.



A Negyedik Ipari Forradalom szabadalmi bejelentései az Európai Szabadalmi Hivatalnál 1991 és 2016 között.
Forrás: Európai szabadalmi Hivatal



Az Európai Szabadalmi Hivatal szerint az "intelligens összekapcsolt tárgyakkal" kapcsolatos szabadalmi bejelentések száma 54% -kal emelkedett az elmúlt három évben, ami azt sugallja, hogy  új, kapcsolódó és még nem ismert találmányok fognak érkezni még az 5G megjelenése előtt.
Ez olyan hír, amely bíztatni tud minket a világ állapotáról szóló komor kommentárok közepette is. Ígéretes, hogy mennyi mindenre vagyunk képesek.


Forrás: https://www.weforum.org/agenda/2018/01/the-world-is-about-to-become-even-more-interconnected-here-s-how